Kağızmanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği

Arşiv

Sanatçılar

KAĞIZMANLI FOTOĞRAF SANATÇISI ÇERKES KARADAĞ
ÇERKES KARADAĞ
1953’te Kağızman’ın eski adıyla Havasor yeni adıyla Dibekkaya köyünde doğdu. Babası çocuklarını okutmak için şehre göçmeye karar verince Ağrı’ya taşındı. İlk, orta ve lise öğrenimini Ağrı’da tamamladı. 1973’te Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’ne girdi.
1971 yılından bu güne değin grafiker, reklam yönetmeni, yayıncı, tanıtım fotoğrafçısı, film denetçisi olarak çalıştı. Kültür Bakanlığı’nda belgesel film ekibinde görev aldı. Panel, sempozyum ve açık oturumlara katıldı, konferanslar verdi. Ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarına ve bienallere; Türkiye’de ve yurt dışında birçok karma, ortak ve çağrılı sergilere katıldı. Ulusal ve uluslararası fotoğraf ödülleri kazandı. Dergi ve gazetelerde fotoğraf sanatı konusunda makaleler ve denemeler yayınladı.
Sanat dergilerinde, gazetelerde, radyo ve TRT kanallarında sanatsal çalışmalarını konu alan birçok haber, röportaj ve belgeseller yayınlandı. Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, bazı Türkiye büyükelçilikleri, Basın ve Yayın Genel Müdürlüğü resmi web sitelerinde çağdaş Türk fotoğrafının önemli isimleri arasında gösterilmektedir.
ÖDÜLLER: 1969 Türkiye Liselerarası Öykü Yarışması, 1973 Tasvir Gazetesi öykü yarışması, 1977 DYO resim yarışması, 1977 HEY Dergisi Sanat takvimi, 1977 Ankara Sanat Sergileri/ resim, 1977 Ankara Sanat Sergileri/ fotoğraf,1978 Ormancılar Cemiyeti, 1986 6. Devlet Fotoğraf Yarışması, 1986 Le Theatre dans L’ art Photographique 8 Triennale Internationale, Gümüş madalya – YUGOSLAVYA, 1989 Birkenhead International Colour Salon, Honourable Mention, İNGİLTERE, 1986 Kültür Bakanlığı Devlet Senaryo Yarışması, “Bir Yalnız Anıt”, Mansiyon, 1987 Uluslararası Nasreddin Hoca Fotoğraf Yarışması, 1989 İFSAK Uluslararası Fotoğraf Yarışması İFOD Ödülü
KENDİSİNE TAKDİM EDİLEN ONUR ÖDÜLLERİ VE MADALYALAR:
1990 FIAP/ Fotoğraf Sanatı Uluslararası Federasyonu,
AFIAP “Artist of FIAP” unvanı
2000 Çek Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası
2004 yılı İFSAK yılın fotoğrafçısı
Yayınlanmış Eserleri:
Tanıdığım Yüzler / Faces I Know, Baleylım, Büyülü Prag / Magıc Prague, Ten Öykülerı / Skın Storıes, Sözde Fotograf, Görme Kültürü I., Görme Kültürü Iı. Görme Kültürü Iıı. Fotografcıyla Dıyaloglar, Ötekı Yüz, Ankara Resım-Heykel Müzesı Albümü, Ilk Dönem Ressamları, Bır Yalnız Anıt/ İshak Paşa Sarayı ve Külliyesi – Kültür Bakanlığı Ödülü,1986

KAĞIZMANLI FOTOĞRAF SANATÇISI CANAN ÇİFTÇİ
CANAN-ÇİFTÇİ-3Canan Çiftçi, 1978 yılında Ankara’da doğdu. Babası; Kağızmanlı Rezak Bey’in torunu Sebahattin Çiftçi, annesi Kasap Abdullah Umut’un kızı Hayriye Hanım’dır.
2004 yılında Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra başladığı Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim-İş Bölümü’nden 2011’de mezun oldu.
Halen Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yüksek lisansa devam etmektedir.
Üniversitede öğrenci iken katıldığı Avrupa Birliği fotoğraf yarışmasında birincilik ödülü aldı.
Üniversitelerin düzenlediği birçok karma fotoğraf sergisine katıldı.
“Şairin Objektifinden Şiirin Memleketi Kağızman” isimli son karma sergisini Bican Veysel Yıldız, Sait Küçük ve Hilmi Alıcı ile ortak sergi olarak Kafkas Üniversitesi Kağızman Yerleşkesi’nde açtılar.
Bazı fotoğrafları kitap kapaklarında kullanılmış olan Canan Çiftçi, Ankara’da yaşamaktadır.

MİNE KUŞMİNE KUŞ
KAĞIZMANLI HALK MÜZİĞİ SANATÇISI
Mine KUŞ, Kağızman’ın Çallı (Har) köyünde dünyaya geldi. Türk Halk Müziğine olan ilgisi çocukluk yıllarında başladı. TRT gençlik korosuyla müzik hayatına atıldı. İhsan Öztürk, Bircan Pullukçuoğlu ve Coşkun Güla gibi üstadlardan nota ve şan dersleri aldı. Daha sonra TRT’de istisna akitli profesyonel sanatçı olarak uzun yıllar görev aldı. TRT Ankara Radyosu’nda Yurttan Sesler Korosu’nda solist olarak bulundu. TRT’nin Türkü Türkü Türkiyem, Bizim Eller, Yurttan Sesler Konserleri vb. gibi programlara katılarak müzik dünyasında adını duyurmaya başladı. Türkiye genelinde birçok konser ve festivallere katıldı. Televizyon ve Radyo programlarında konuk oldu. 2013 yılında Arda müzik tarafından Hüznün Sesi albümüyle Türk Halk Müziği kervanına katıldı. Hüznün Sesi albümünde Musa Eroğlu ile düet yaptı.
Yüreğe seslenen, seslendikçe derinleşen, derinleştikçe duyguya dönüşen mutluluktur türküler. İşte bu türkülerle yaşadı, onlarla büyüdü ve onları yaşatmak adına bu kervana katılmak yola çıkış amacı. Hüzündeki mutluluğu, o mutluluğun sesini Türkülerle dillendirmek, Türküleri yaşamak, yaşatmak, türkü tadındaki mutluluğu sunmak.

AŞIK MUSTAFA ALADAĞ
AŞIK MUSTAFA ALADAĞ1963 yılında Kağızman’a bağlı Oluklu köyünde dünyaya gelmiştir. Babasının adı Yusuf Aladağ’dır. İlköğrenimini Oluklu köyünde tamamladıktan sonra orta ve lise öğrenimini acık öğretimde tamamlamıstır.
1977 yılında İzmir’e giden aşığımız kazandığı ilk maaşla bir bağlama alarak her zaman örnek aldığı köyünün halk ozanları Aşık Laçin ALADAĞLI ve Aşık İsmail ALADAĞLI gibi aşıklık geleneğine başlamıştır. Kağızmanlı Hıfzı ve Cemal Hoca’dan etkilenmiştir.
Aşık edebiyatı tarzında birçok şiir yazmış ve bestelemiştir. İlk albümü DELİ GÖNLÜM’de yer alan Yavaş Yavaş adlı parçaya klip çekmiştir. Televizyon ve radyo programları, çeşitli şölen ve organizasyonlara katılmaktadır.
Halk ozanımız 1989 yılından beri İstanbul Bağcılar Belediyesinde çalışmaktadır.
Mustafa Aladağ evli ve dört kız çocuğu babasıdır.

RECEP ERGÜL
HALK MÜZİĞİ SANATÇISI-ARAŞTIRMACI
RECEP ERGÜL
Recep Ergül, 15 Mayıs 1972’de Sarıkamış’ta doğdu. Annesi Kağızmanlıdır.
Bu yörenin folklor edebiyatı ve musikisi kaynağından beslendi. Türkülerimizi otantik olarak yorumlamaya özen gösteren Ergül, halk müziği sanatçılığı ile birlikte, radyo program yapımcılığı ve sunuculuğu yapmakta ve çeşitli folklor ve edebiyat dergilerinde yazıları yayınlanmakta. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda konser verdi. Sanatçı İstanbul’da yaşamaktadır.
İlk Albümü 2001 yılında yayımlandı. Sarıkamış’ta şehitlerimizin ardından yakılmış türküleri, beş yıllık titiz bir araştırma sonucunda derleyip, bir albümde topladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan bu albümde, Zara, İzzet Altınmeşe, Erkan Oğur, Şeref Taşlıova gibi sanatçılar, seslendirdikleri birer eser ile Ergül’ü desteklediler. 2009 yılında Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak hazırlanmış bir kitapçık ile birlikte Sarıkamışa Varamadan adlı albümü yayınlandı. Volkan KONAK, Sunay AKIN, Yusuf HAYALOĞLU, Ferhat GÖÇER ve daha birçok sanatçının birer eser ile katıldığı Anadolu Sevdası-Rengahenk Türküler II albümünde yer aldı.
Recep Ergül, “Bir Türküdür Yaşamak” adlı programlarında Aşık Hıfzî, Zülalî, Müdamî, Aşık Şenlik gibi birçok şairimizi tanıttı. Aşıklık geleneği üzerine, araştırma, inceleme ve derlemeler yaptı. Bu konularda çeşitli dergilerde makaleler yayınladı. Kongre ve sempozyumlarda bildiriler sundu, panellere konuşmacı olarak katıldı.
recep Ergül, TRT MÜZIK televizyonunda TAKVIMLER programını hazırlayıp sunuyor.
MESAM Yönetim Kurulu Üyesi.
Yayınlanmış Eserleri: Bir Türküdür Yaşamak, Bir Beyaz Ölüm, Rengahenk Türküler, İçimde Sakladığım, Sarıkamış’a Varamadan, Almanya Türküleri


KAĞIZMANLI RESSAM ALPER ARAS
ALPER ARAS
23 Haziran 1957’de Kağızman’da doğdu. Öğretmen Abdurrahman Aras’ın oğludur.
Küçük yaşlardan itibaren resimle ilgilendi. Kağızman Lisesi’nden mezun oldu. Resim okumayı çok istediği halde babasının isteği ile Atatürk Üniversitesi’nde filoloji okudu. Resim okuma arzusu ağır basınca, ikinci sınıfta okulu bırakarak, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’ne kayıt yaptırdı. Mezuniyetten sonra İstanbul’da resim öğretmeni olarak görev yaparken, bir taraftan da kurduğu reklam ajansında çalışmalarını sürdürdü. Aynı zamanda Ankara Eğitim Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Kürsüsü’nde lisans tamamladı. Yirmi iki yıl süreyle İstanbul’da özel eğitim kurumlarında yöneticilik yaptı.
Şu anda Tekirdağ- Çorlu’da yaşamakta. Sanatölye adlı atölyesinde öğrenci yetiştirmekte ve resim çalışmalarını sürdürmektedir.
İki kişisel sergi açmış, çok sayıda karma sergiye katılmıştır. 2013 yılında Yunanistan’da gerçekleştirilen bir organizasyonda Dünyanın Resmi adıyla üç ayrı kitap ve katalogda eserlerine yer verilmiştir. Muhtelif yarışma ve etkinliklerden üç ödülü bulunmaktadır.
En büyük özlemini çocukluğunun geçtiği Kağızman’da resim yapabilmek ve eserlerini Kağızman’da sergileyebilmek olarak ifade eden Alper Aras’ın Kağızman’da hayal ettiği sergi için Kağızmanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği kendisinden “Kağızman’da sergilenecek resimler hazır.” Mesajı bekliyor. O hazır olduğunda derneğimiz sergisini açmaya hazırdır.

AŞAĞIDA FOTĞRAFLARINI YAYINLADIĞIMIZ SANATÇILARIMIZIN ÖZ GEÇMİŞLERİNİ VE FOTOĞRAFLARINI KENDİLERİNDEN İSTEDİK. GELİNCE SAYFAMIZDA YAYINLAYACAĞIZ. SİZLER DE TANIDIĞINIZ KAĞIZMANLI SANATÇILARLA İLGİLİ BİLGİLERİ BİZE ULAŞTIRARAK SAYFAMIZA KATKI SAĞLAYABİLİRSİNİZ.

KAĞIZMANLI RESSAM VE KARİKATÜRİST ŞAHMETTİN TEPE
ŞAHMETTİN TEPE

KAĞIZMANLI RESSAM SABAH ÇELİK
SABAH ÇELİK

2 Yorum Sanatçılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir