Şairler – Yazarlar
Bican Veysel YILDIZ
30 Ocak 1963’te Kars’ın Kağızman ilçesinde doğdu. İlkokulu ve liseyi Kağızman’da bitirdi. A.Ü. Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nde öğrenim gördü. Erzurum ve İstanbul’da edebiyat ve Türkçe öğretmenliği yaptı.
İlkokul üçüncü sınıftayken ilk şiirini yazdı. Düz yazı çalışmalarına ise lise yıllarında başladı. Değişik dergi ve gazetelerde yazar, yayın yönetmeni ve sanat danışmanı olarak görev aldı. Mina, Aktif Test ve Aktif Eğitim dergilerinin kuruculuğunu ve genel yayın yönetmenliğini yaptı.
Bazı şiirleri bestelendi.
Çeşitli televizyon ve radyo programlarına; konferans, seminer ve panele konuşmacı olarak katıldı.
Anadolu’da altmışa yakın okula kitaplık ve kütüphane kurdu.
Yayımlanmış kitapları:
Damlalar Şiir-1984), Kağızmanlı Cemal Hoca – Hayatı, Sanatı ve Şiirleri (Halk Edebiyatı Araştırması-1985), Hikâye-i Heft Peyker (Osmanlıca’dan Yeni Yazıya Aktarma-1990), Türkçe Anadolu Lisesi Hazırlık (1997), Türkçe 6 Anadolu Lisesi Temellendirme (1998), Türkçe-7 Anadolu Lisesi Önhazırlık (1998), Sınava Doğru Türkçe 8 (LGS Hazırlık 1999), Sınava Doğru Türkçe 7 (LGS Hazırlık 2000), Sınava Doğru Türkçe 6 (LGS Hazırlık 2000), Öğretmen Şiirleri (Antoloji 2003), Anne Şiirleri Güldestesi (Antoloji 2005), Yağmur Hatıraları (Genç Yazarlar Yetiştirme Proje Uygulaması 2008), Yaz Kurslarında Bilgiyi Bilince Dönüştürme Etkinlikleri Seti (2007), Öğretmen Bilgi Bankası (CD – 2007)
Metin TURAN
1966 Kağızman doğumlu olan Metin Turan, Kağızmanlı büyük şair ve alim Camuşlulu Cemal Hoca’nın torunudur. İlk öyküsü 1981 yılında yayımlandı. Ürünleri, Yazko Somut, Oluşum, Günümüzde Kitaplar, Yeni Sanat, Sanat Rehberi, Yeni Şiir, Varlık, Cumhuriyet Kitap, İmece, Özgür Gelecek, Damar, Berfin Bahar, Edebiyat ve Eleştiri, Folklor, Türk Folkloru, ODTÜ Halkbilim, Littera, Kül Öykü, Kebikeç gibi dergilerde yayımlandı. İmece ve yeni Şiir dergilerine yayın koordinatörü, Sanat Hareketi, Promete, Sendika, Anadolu Ekini, Ürün, Mecaz ve Praksis dergilerine sahip sıfatıyla katkıda bulundu. 1994 yılından bu yana folklor/edebiyat dergisinin yayın yönetmenliğini yürütüyor.
“O Şehr-i Edirne” adlı şiiriyle 2003 yılı Makedonya Cumhuriyeti, Çalıklı Bahar Şenlikleri Türk Dünyası Şiir Birincilik Ödülü’nü, Suları Islatan Mecnun kitabıyla da 2004 yılı Ruşen Hakkı Şiir Birincilik Ödülü’nü kazandı.
Şiirleri; Almanca, Lehçe, Romence, Ukraynaca ve Rusça’ya çevrildi. Suları Islatan Mecnun, 2005 yılı içerisinde Ukrayna ve Azerbeycan’da da, o ülke dillerine çevrilerek yayımlandı.
Kağızmanlı Cemal Hoca, Ozanlık Gelenekleri ve Türk Saz Şiiri, Aşık Veysel, Kul Himmet, Türk Halk Edebiyatı yayımlanmış kitaplarından kimileridir.
Aşık Miskini (Sait Küçük)
1964’te Kağızman’da doğdu. Asıl adı Sait Küçük’tür. İlk ve orta öğrenimini Kağızman’da yüksek öğrenimini ise Kars’ta tamamladı. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Bilimler Bölümünü bitirdi.
Kuzeydoğu Anadolu aşıklık geleneği ve şiiriyle büyüdü. Şiir yazmaya ve bağlama çalmaya ortaokul yıllarında başladı. İlk serbest şiiri 1984 yılında Milliyet Sanat dergisinde yayımlanarak “Genç Şairler Antolojisi”‘nde yer aldı. Sadık Miskini mahlasıyla Folklor, Edebiyat, Nefes, Cem, Türk Edebiyatı, Aşık Veysel dergilerinde halk şiirleri yayınlandı. Ayrıca çeşitli sanatçılar tarafından bestelenip söylenen şiirleri/türküleri Arif Sağ, Songül Karlı, Seher Dilovan, İsmail Özden gibi sanatçılar tarafından okunarak geniş çevrelerde duyuldu.
Şiirle olan ilgisinin yanında yöre türkülerinin derlenmesi, yöre aşıklarının eserlerinin başka kaynaklara aktarılması gibi çalışmalarda da bulunmaktadır.Kağızman folklor derneğinin kurucularından ve başkanlarından olan Sait Küçük “folklor derneğinin sesi” isimli bir gazete çıkardı.
Daha çok heceyle yazdığı şiirlerle bilinen Miskini, bunun yanında divan şiiri, serbest şiir gibi öteki türleriyle de ilgilenmekte ve yazmaktadır. Ayrıca her şeyi ile Kağızman’ı anlatan “Kağızmana Ismarladım Nar Gele” isimli kitabı hazırlayan üç kişiden birisidir Miskini. Evli ve iki çocuk babası olan miskini halen Kağızman’da yaşamaktadır.
Sabiha Ateş ALPAT
Yazar Sabiha Ateş Alpat, Kağızmanlı Ateşyenler sülalesinden Şair Mennanî’ (Yemen Dede Ateş)nin kızıdır. 1964 yılında Digor ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Digor ve Kağızman’da tamamlayan yazar 1980 İhtilali’nden önce, ülkede ve özellikle doğuda olan karmaşa nedeniyle ailesiyle Kocaeli’ye yerleşti.
Kocaeli’de çalışma hayatına atılan Alpat 18-20 yaşlarında işten ayrılarak İslamî ilimleri tahsil etmeye başladı. Usul derslerinin yanında Arapça öğrendi. Şiir ve edebiyata merakı, halk şairi olan babası Yemen Dede Ateş (Mennani) vesilesiyle oldu. İlk olarak “Ana Yüreği” adlı romanını yazar. Çok beğenilir ve arkası gelir.
2006’da Kocaeli Zamanın Zeynebi Duyarlı Hanımlar Sosyal Yardımlaşma Derneği’ni kurdu.
Kocaeli ‘de yerel bir radyoda program yapımcılığı ve sunuculuğunu yapmaktadır.
Bir müdddet Özgün İrade, Özgün iradenin Aile eki ve Genç Birikim dergilerinde yazıları yayımlandı…
Kağızman’dan evli ve İzmit’te ikamet eden yazar, çalışmalarına devam etmektedir.
Yazarın yayınlanmış Kitapları: Ana Yüreği, Ölüm Çiçekleri, Zamanın Zeynebi, Sarsılmadan Uyanmak, Kardeş Kurşunu, Yozlaşmış Duygular, Güneş Doğudan Doğar, Evladımı Geri Verin, Modernizmin Kurbanları, Sılaya Hasret, Kur’an’ın Gölgesinde, Zulum Yağdı Burası Irak
Faik BULUT
1950 yılında Kağızman’da doğdu. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümü öğrencisiyken okulu terk etti. 1972’de Suriye üzerinden Lübnan’daki Filistin Kurtuluş Örgütü kamplarına katıldı. İsrail askerlerinin bir operasyonuyla yaralı olarak ele geçirilip tutuklandı. İsrail’in FKÖ kampına yönelik 1973 operasyonu sırasında kampta beş kurşunla yaralandı ve sağ olarak ele geçirildi. MOSSAD tarafından 20 gün sorgulandıktan sonra İsrail yargı organları tarafından hapis cezasına çarptırıldı. 1980’e kadar ceza evinde kaldı. İsrail’de 7 yıl 2 ay tutuklu kaldı. Yazar olarak hayatını sürdürüyor.
Ortadoğu konusunda önemli bir isim olan Faik Bulut, birçok televizyon programına konuşmacı olarak katılmaktadır.
Eserlerinden bazıları: Filistin Rüyası, İsrail Zindanlarında 7 Yıl, Arafat’ı Kızdıran Sürpriz Karşılaşma, Cengiz Çandar’ın Gerçek Yüzü
Hikmet AKSU (Ozan Cemalî)
1949’da Kağızman’ın Kötek nahiyesinde doğdu. 1972 yılından başlayarak otuz üç yıl öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Şiire merakı ortaokul yıllarında başlar. Ozan tarzı şiirlerinde Cemali mahlasını kullanmaktadır. Şiir ve düz yazılarında köy, doğa, ekmek, emek, hayat ve aşk temalarını işledi. Bir dönem Kağızman FM rodyosunda Gönülden Damlalar programını hazırlayıp sundu.
Şiirleri, öyküleri, makaleleri yerel gazetelerde, radyoda, İstanbul’da yayın hayatını sürdüren Serhat Kültür Dergisi ve Siyasal Birikim gazetesinde yayınlanmaktadır. Birçok şiiri bestelenmiştir.
İlk şiir kitabı Kalp Sızıntısı 2005’te yayımlandı. Yayınlanmış eserlerinden bazıları: Kelebeklerin Prensi, Çocukluk Yılları, Yılan ile Kurbağa, Gümüş Süpürge, Küçük Kulaklı Oğlak, Can Kırıkları, Kalp Sızıntısı, Karlar Yağıyor Gözlerime, Dil Okudu Kalem Yazdı, Kalp Sızıntısı, Çiy Taneleri, Gümüş Süpürge, Kelebekler Prensi, Küçük Kulaklı Oğlak, Yılan İle Kurbağa, Çocukluk Yılları
Serkan GÜNEŞ
1986’da Kağızman’da doğdu. İlkokul ve liseyi Kağızman’da okudu. Eskişehir A.Ü. Sosyal Bilimler Bölümü’nü bitirdi. Erzurum’un Tekman ilçesi ve Kağızman’ın Kuloğlu köyünde öğretmenlik yaptı.
2003’te katıldığı şiir yarışmasında İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ’tan teşekkür belgesi aldı. 2013’te Ankara Empati Sanat ve Gösteri Merkezi şiir okuma yarışmasında 2. oldu.
Uzun yıllar halk oyunları da oynayan Serkan Güneş, Ankara Beyaz Düşler özel tiyatrosunda çalışmakta. Ayrıca Deniz Yıldızı, Unutma Beni, Rüzgarlı Sokak, Behzat Ç., Hıyanet Sarmalı adlı dizilerde oynamıştır. Şiir, dram, oyunculuk, mankenlik, üflemeli çalgılar ve saz eğitimi almıştır.
Şiirlerini lirik, epik pastoral, serbest şiirler, yer yer halk diliyle, yedili ve sekizli hece vezniyle mani tadında imgeli süslemelerle yazıyor.
Güneşin Batışı isimli 2009’da yayınlanmış bir kitabı vardır.
Kağızmanlıyız
Üç yirmi altmışlık delikanlıyız
Ne ova ne yayla ne de dağlıyız
Gönülden sımsıkı her dem bağlıyız
Sevmişiz bir kere Kağızmanlıyız.
Sevdayla yoğrulmuş toprağım benim
Sevgidir işimiz hiç yoktur kinim
İnsanı insanca sev diyor dinim
Aşık HIFZI ile Kağızmanlıyız.
Yaratmış Yaradan maharet vermiş
Aramış dostluğu Hak yolda bulmuş
Türküler söyleyip destanlar yazmış
CEMAL HOCA ile Kağızmanlıyız.
Şahların şahıdır YUSUF SEZAİ
Görmedi ömründe bir an sefayı
Çileyle yoğruldu çekti cefayı
HALİS ÇETİN ile Kağızmanlıyız.
Tütya süsen kokar menevşe açar
Bingöl’den Hazar’a durmadan akar
Aras boylarında türküler yakar
MUSTAFA TURAN’la Kağızmanlıyız.
Seherde öterken İshak kuşları
Gözümden dökülen gurbet yaşları
SAMİHİ YETİMİ cümle dostları
Gurbette özleriz Kağızmanlıyız.
İğde çiçeğiyle gelir kokusu
Türk Kürt Acem birhoş dokusu
Elinde sazları aşık ordusu
GÜLDEREN LEMİNLE Kağızmanlıyız.
Sazıyla sözüyle Usta MİSKİNİ
Gönlümde dostlukla almış yerini
Ekmeye katınca alın terini
Tadına doyulmaz Kağızmanlıyız.
Aşıklar sultanı bir destan HIFZI
Ezelden rahmetle yazılmış yazgı
Sağ yanı toprakta atmıyor nabzı
SEFİL BAYKUŞ İLE Kağızmanlıyız.
Hepsi bu kadar mı daha neler var
Silahsız mermisiz sözle vurdular
Atan damarımda güzel adın var
Saymakla bitermi Kağızmanlıyız.
Hüseyin gurbette özler sizleri
Yağmur gbi yaşı döker gözleri
Bilseniz kalbimde saklı gizleri
HİCABİ MESULİ Kağızmanlıyız.
Hüseyin Çiftçi
YÜREĞİNE SAĞLIK ABİ.
Turnaların Göçe Durdu Kağızman.
Turnaların Göçe Durdu Kağızman ( Şiirin Başlığı Vahdettin Yılmaz’ın bir yazısından alıntıdır)
Bağlar gazel olmuş sararmış yaprak
Biçilmiş tarlalar kurumuş toprak
Yar selam yollasa selamın alsak
Turnaların göçe durmuş Kağızman.
Çırpılmış cevizler çekilmiş köme
Allahın seversen yazsan bir name
Boşuna gamlanıp unuttu deme
Pestili cevizi güzel Kağızman
Uzun elma heveng olmuş dalında
Nazlanan güzeller hala yadımda
Gözüm kaldı bilsen yar yanağında
Armudu elması güzel Kağızman.
Yanınca tandırlar dumanı tüter
Baharda menevşe tütüya biter
Gagala ekmeğin kokusu yeter
Ketesi çöreği güzel Kağızman.
Yetişmiş dutların gelmiş dutkuşu
Toprakkale kümbet diktir yokuşu
İlk heyecan maral yarin bakışı
Unutulmaz bir hoş olur Kağızman.
Dutları sallarlar sabahtan erken
Kaynar kazanlarda şire kaynarken
Tahta kaşık kevgir sıra beklerken
Cevizli haşılın güzel Kağızman.
İğde çiçek açmış gelir kokusu
Beste beste gezer dilde türküsü
Aşıkların bu beldeye tutkusu
Bitmez söyler bir hoş olur Kağızman.
Ağaçların gelin olur bezenir
Arıların binbir çiçek gezinir
Bu hasretlik elbet bir gün çözülür
Bal peteğin bir hoş olur Kağızman.
Ne kadar güzeldir birbilsen yazı
Kızların bağlarda çekilmez nazı
Barbaşını çeksem alsam o hazzı
Düğünü bayramı güzel Kağızman.
Eser bad-ı sabah hoştur havası
Gözler hurma saçlar gece karası
Gözü çıksın garip gurbet burası
Hasretinde bir hoş olur Kağızman.
Değirmen misali başım döndürür
Buz gibi suların ateş söndürür
Korkarım ki bu dert beni öldürür
Özleminde bir hoş olur Kağızman.
Baharı çok güzel kışı çok serttir
Göç verdi memleket bu bana derttir
Aslını unutan elbet namerttir
Vefalı insanın güzel Kağızman.
Deli deli akar çağlar Aras’ın
Ey olmaz yarama merhem vurasın
Bana yar olmadın kime yaransın
Sevdan ile başım hoştur Kağızman.
Kötektir nahiyen altmış üç köyün
Kuzular meleşir doğurmuş koyun
Terçuvan’dan gelir buz gibi suyun
Koyunu kuzusu güzel Kağızman.
Kimler geldi geçti kimler buradan
Yaratmış överek ulu Yaradan
Vadesi geleni alır sıradan
Hüseyinim vadem sende Kağızman.
Hüseyin Çiftçi 02-11-2008
Kuyruk Sallama
Nemli gözler ile bakma peşimden
Mahsustan üzülüp kara bağlama
Bilirim memnunsun bu gidişimden
Yalandan ah vahla kuyruk sallama.
Dönüpte baksana rezil haline
Revamıydı girdin sen vebalime
Umarım Allahdan ol lime lime
Yalandan ah vahla kuyruk sallama.
Uzaktan bakıpta boyun büküşün
Ellerin koynunda yere çöküşün
Yıllarca sürsede geri dönüşün
Beklerim deyipte kuyruk sallama.
Son ömrümde bana ne yazık ettin
Varolan derdime ne dertler kattın
Mübarek sevgimi bir pula sattın
Yeminin boşuna kuyruk sallama.
Sen dengini buldun benden uzaksın
Mazlumun ahını kapan tuzaksın
Niyazım mevladan senide yaksın
Gayretin boşuna kuyruk sallama.
Açtığın yarayı sardı Hüseyin
Kıymeti kalmadı artık birşeyin
Sen gibi soysuza daha ne deyim
Defol git başımdan kuyruk sallama.
Cennet Sensin Kağızman…
Yeşil yeşil bağlarınla
Arşa çıkmış dağlarınla
Buzdan soğuk sularınla
Cennet sensin Kağızman
Türlü türlü meyvelerle
Bağ bostan gezmelerle
Çayır çimen ezmelerle
Cennet sensin Kağızman
Bayramlarda seyranlarda
Kolu komşu gezmelerde
Yeyip içip eğlenmede
Cennet sensin Kağızman
İshak kuşunun sesleriyle
Baykuşun gözleriyle
Tutkuşunun renkleriyle
Cennet sensin Kağızman
Geleneğinle göreneğinle
Okuyanınla yazanınla
Kazma kürek kazanınla
Cennet sensin Kağızman
Kağızman’a ısmarladım türkünle
Recep Hıfzı gibi şairlerinle
Sefil Baykuş gibi eserlerinle
Cennet sensin Kağızman…
Serkan Güneş
KOPMASIN
Kağızmanlı,
çiçek bastı elmaların dalları
çeşit çeşit kokuyor
has bahçenin karanfilleri.
Kağızmanlı çocuk,
ayağı çarıksız, kuzu güder baharda güzde
elinde bir parça ekmek, katık ne gezer
ağzında aynı marşla okula gider,
‘Kağızman dağlarında çiçekler açar’
Gökyüzünde turnalar, sesi gelir, Aras çağlar
al yeşil giysili, serpilmiş oğlanlar kızlar
tarlada taş toplar, ağızlarda türküler
‘Kağızman’a ısmarladın nar gele nar gele’
Kimi gurbette kimi evde, Kağızmanlı babalar,
dut silkeler, yanlarında yaşmaklı analar,
bağlarda kazanları kurdu, başladı kaynatmalar
döküldü kömeler, pestiller, içlerinde ceviz
biz Kağızmanlılar maharetli ve seveceniz.
Kış bastı, atlar süslenmiş, hazır kızaklar
lapa lapa yağan kar, çiçekleri gizler
üstlerinde keklikler, kıskansın kayalıklar
al canını yanına geç Aras’tan
haydi Kağızmanlı,
baş gösterdi kardelenler,
toplama ellerine
sar kollarını yanındaki yarinin incecik beline
iki dörtlük de Kağızmanlı Hıfzı’dan
inlesin dağlar,
vur sazın teline teline
Hikmet Yaşin
23 Mart 2005
Buca
UNUTAMAM SENİ
Yetinemiyorum düşlerime girmenle
Nasılsın kimler gezinmekte hasbahçende
Karanfillerin kokusu aynı mı, ya koklayanlar
Kiminle, neredeler o günkü çocuklar
Hadi sen söyle, dutların aynı mı bağlarında
Türkülerin var mı, sevenlerin dudaklarında
Suların aynı mı, yarpuz kokulu pınarlarında
Elli yıl öncesi gibi kal hatıralarımda
Ben sana küsmedim, inan bitmez sevdam
Senden uzak kalışım, özgür yaşam kavgam
Bilsen nedenli özlemişim çiçeklerini
seni görmeden kapatmam gözlerimi
Kağızman’ım.
Hikmet Yaşin
25 Haziran 2007
K.Yalı-İst.